Книга «Духовний скарб українського народу» Тамара Угнівенко, Ольга Угнівенко

Опубликовано 1.12.2012 в 10:12

     Книга розкриває народний досвід поколінь у створенні українського національного костюма, техніці вишивання, дає характеристику матеріалів, крою виробів, окремих мотивів і стилістичних особливостей орнаменту кожного регіону України.

     В Книзі визначено як особливості українського національного вбрання кожного регіону нашої країни, так і спільні національні риси у контексті традиційної української культури одягу, описано специфіку, красу та розмаїття писанок, рушників всієї України. Розкрито взаємозв’язки українців з іншими народами, які проживають на території нашої держави.

     Ілюстративним матеріалом Книги слугують фотографії експозиції музею «Українського костюма та української писанки» (далі Музей), ініціатором та огранізатором створення якого є Тамара Миколаївна Угнівенко, екс-заступник керівника, нині — методист Державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта».

     Музей, який представлено в Книзі, відкрито у 2007 році, розташований за адресою: вул.Технікумівська, 1, смт Немішаєве, Бородянського району, Київської області (контактний тел. (04577)41-167).

     Унікальність Музею полягає в тому, що це єдиний музей, де представлено костюми, писанки, рушники, обереги 25 областей України. Експозиція налічує понад чотири тисячі неповторних експонатів.

     Книга має 208 сторінок формату 21Х26 см, виготовлена на крейдованому, ламінованому папері високої якості в цупкій кольоровій обкладинці з вишуканим дизайном, ілюстрована фотографіями експонатів Музею, оздоблена орнаментованими художніми мотивами. Колорит культури України постає крізь вдалу стилістику та доступне викладення тематичного матеріалу, який захоплює читача в емоційний позитивний полон. Вступна частина, розділ «від авторів» та передмова подана українською та англійською мовами.

     Основні завданя Книги :

— привернути увагу читачів до української культури;

— запалити творчий вогник до створення власноруч неповторних мистецьких шедеврів;

— виховання у населення почуття культури одягу, культури спілкування та основних моральних цінностей – Добра, Любові, Поваги.

     З метою виховання та розвитку населення України в напрямку позитивного сприйняття світу, створення прекрасного та гармонійного майбуття, духовного зміцнення особистості, створення передумов заснування щасливої сім’ї, а значить і держави, в Книзі розміщено оповідання “Українська жаба. Особливості української казки”, де увагу читача привертає характерна риса українського менталілету, так звана “українська жаба”.

     З цією ж метою до Книги увійшов розділ «Сучасна пісня України» та доданий CD-диск українських народних та авторських пісень співавтора книги Ольги Угнівенко. Пісні оспівують загальнолюдські цінності та мають позитивну енергетику. Розділи також оґрановані епіграфами з текстів авторських пісень О.Угнівенко.

     Посібник може бути використаний як педагогами і студентами, так і пересічними громадянами для ознайомлення і вивчення культури та народного мистецтва України, а також як подарункова книга.

Комментировать