Віртуальна виставка «Лялька Київщини» (травень 2020 р.)

Опубликовано 31.05.2020 в 08:43

З давніх часів наші предки вирізнялися неймовірною мужністю, хоробрістю, працьовитістю і талантами.

 До нашого часу збереглося чимало пам’яток, традицій та обрядів наших пращурів. За допомогою мистецтва вишивки, виготовлення ляльок та оберегів люди просили у вищих сил захисту, щастя, любові і здоров’я для себе та родини. З історичних джерел відомо, що перші ляльки на території нашої країни з’явилися ще 5 тис. років тому – це скульптури божеств та ляльки-мотанки.

Також, за етнографічними даними відомо, що неодружені дівчата, майструючи ляльки, співали, як правило, весільні пісні. Думка про створення сім’ї, продовження роду втілювалась у сакральних знаках та орнаментах, якими оздоблювався виріб. У деяких слов’янських народів на весіллі молодятам дарували замотані у ганчір’я колодки, що були символом плодючості. До наших днів проіснував звичай прикрашати лялькою капот машини весільного кортежу. Впродовж вікової історії кожна деталь одягу наших предків освячувалась колективною народною традицією. Вона слугувала високій меті – захистити подружжя від лихих сил, забезпечити молодим щасливе майбутнє, укріпити чесність їх помислів, вправність у роботі.

Вивчення нашої історичної спадщини надихнуло мене на створення лялькової експозиції «Весілля», де можна було б познайомитися з красою та гармонією українського вбрання, зазирнути через роки у традицію весільного обряду. Почала її створювати ще у 2013 році.

Святкове вбрання українців милує нас своєю життєрадісною красою, багатством елементів та кольорів, їх обрядовою значимістю, дивовижною мистецько-художньою довершеністю. Цей настрій я намагалася зберегти в своїй експозиції. Ляльки виготовлені з полімерних глин, оздоблені спеціальними фарбами та кольоровими стрічками. Композиція розкриває обряд весілля, де кожен персонаж має свою роль. Готуємо її до відкриття на День Незалежності України.

Та ці ляльки з 2017 року приймають активну участь у виставках різного рівня.

Одна з останніх презентацій відбулася в травні цього року на віртуальній виставці майстрів декоративно-прикладного мистецтва і лялькарів “Лялька Київщини”, проведеної Київським обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації.

Метою цієї виставки є відродження і популярізація народної та авторської ляльки, іграшки, вивчення народних ремесел, а також виховання шанобливого ставлення до духовних цінностей. Виставка об’єднала як знаних майстрів, так і початківців Київщини. Ляльки, іграшки Київщини представлені в різних техніках. Відвідати віртуальну виставку можна в соцмережах, зокрема на сторінках Facebook.

Тож, творіть і знайте, що кожен майстер, вишивальниця чи гончар, майстер розпису писанки чи автор оберегу, створюючи свій витвір, подумки поринає в глибину віків, черпає мудрість пращурів, підсвідомо використовуючи багатющу палітру кольорів і навичок свого народу, здіймається подумки до вершин власних мрій та незвіданих просторів Всесвіту, додаючи до витвору нової, неповторної краси. Такі думки завжди направлені на позитивне сприйняття світу, створення прекрасного та гармонійного майбуття. Вони розвивають та зміцнюють особистість, створюють передумови заснування щасливої сім’ї, а, значить, і держави. Приєднуйстесь до створення прекрасного на Землі!

no images were found

Комментировать