Конкурс на лучший герб поселка Бородянка

Опубликовано 3.02.2012 в 16:31

Глава поселкового совета В.В.Трухан предложил мне принять участие в конкурсе на лучший эскиз герба поселка Бородянка. Ниже предлагаю читателям ознакомиться с толкованием моего эскиза на украинском языке.

Опис герба смт Бородянка Бородянського району Київської області
(автор: Ольга Угнівенко)

Тлумачення.

Вважаю, що символіка селища Бородянка має бути позитивна, гармонійна, викликати почуття емоційного піднесення та радості, відображати основні елементи життя селища, які від заснування його до майбутнього матимуть актуальність та цінність, а це, в першу чергу, наша Земля-Матінка, її водні багатства, флора і фауна, без якої неможливе життя будь-якого населення в усі історичні часи, а також повинна бути не складна в зоровому сприйнятті, має добре запам’ятовуватися.
В своєму ескізі використала горизонтальні та округлі лінії, які гармонізують простір, а значить, при тиражуванні та використанні герба, підсилюватимуть в селищі енергетику гармонії, спокою, добра, злагоди, миру, порозуміння, любові та поваги.
Єдність зображення (мінімальний поділ зображення на частини) символізує єдність населення Бородянки в прийнятті рішень, злагодженість та дружність, толерантність, що позитивно вплине на розвиток спільноти Бородянки.
Чим більше поділений герб на частинки, тим виразніше звучить вираз Юлія Цезаря “Розділяй та володарюй” (принцип державної влади Римського сенату проти ворогів). Всім відомо з історії Русі, що розділений на князівства слов’янський народ потерпав від міжусобних воєн). Навмисне обходила зображення гострих кутів, які, при спогляданні, викликають емоції напруги та дискомфорту, зорово розколюють зображення, а значить розколюють та роз’єднуть суспільство, руйнують єднання, налаштовують на протистояння.
Також використала самі життєдайні та енергетично сильні кольори: червоний, зелений, срібний (білий), які позитивно впливатимуть на діяльність населення селища, налаштовуючи його на шлях відновлення життя, високодуховних помислів, процвітання, миру, прогресивного розвитку.
Червоний колір виконано у формі мосту, що символізує легендарний Бородянський міст через річку Здвиж, відомий не тільки в Бородянці, а й за її межами. Відомий вислів «Холодно, як на Бородянському мосту».
В зображенні герба навмисне обминала надбудову суспільства — заводи, храми, релігійні символи, споруди в прямому їх зображенні, так як вони мають тимчасове значення. А використання релігійного символу тільки одного віросповідання може образити людей іншого віросповідання, які проживають на території селища Бородянка.
Натомість використала багатогранний символ птаха — БІЛИЙ ЛЕЛЕКА в польоті, який з історичної давнини став священним птахом у багатьох народів світу. В Україні він ще є символом Полісся. Як відомо, селище Бородянка відноситься саме до районів Полісся. Та й чимало лелечиних гнізд розміщується вздовж центральної вулиці Бородянки.
Зображення птаха лелеки символізує погляд в майбутнє, духовність, розвиток, злет прогресивних думок, відродження та оновлення поколінь, захист, турботу про батьків та родину (за стародавніми легендами), гармонію у відносинах, добропорядність та чистоту помислів.
Про значення зображення лелеки говорять численні легенди, казки, повір’я, поговірки, що дійшли до нас із тих часів. Давньогрецький історик Плутарх повідомляв, що в Тесалії того, хто вбив чорногуза, карали смертю. З часів Арістофана і Софокла лелека був уособленням турботи про батьків. Детальніше з інформацією про лелеку можна ознайомитися на електронній сторінці мережі Інтернет за адресою http://biomon.org/projects/zaluchennya-gromadskosti/leleka/viruvannya/
Перша згадка про населений пункт на річці Здвиж на місці теперішньої Бородянки датується «1190 роком» за літописними відомостями як Козятичі. Тому на золотому картуші викарбувана ця дата.
Річка Здвиж, на берегах якої і засноване наше селище, зображена хвилястою срібною (білою) стрічкою, що символізує наші водні багатства, безкінченність, життєвий шлях.
Зазначу, що в сучасному адміністративно-територіальному устрої України назва селища Бородянка є унікальною. Гості селища, які хоч раз побували (побувають) в Бородянці, або слідували через Бородянку, споглядаючи напис на золотому картуші неодмінно будуть асоціювати місцевість саме з нашим населеним пунктом.

Геральдичний опис та символічне тлумачення.

Щит вкладений в золотий картуш та обтяжений міською срібною короною, під якою срібний напис «1190”.
На картуші над щитом напис селища “Бородянка”.
Картуш оздоблений рослинними елементами.
Щит перетнутий дугоподібно червоним та зеленим кольорами у співвідношенні 1:5 відповідно. Червона площина символізує Бородянський міст
Зелений колір перетнутий поверх срібною хвилястою лінією, що символізує річку Здвиж та водні плеса Бородянки.
На зеленому кольорі над срібною хвилястою лінією зображений птах лелека в польоті.
Тлумачення.
Дугоподібний поділ кольорів символізує легендарний Бородянський міст через р.Здвиж, відомий виразом “Холодно як на Бородянському мосту” не тільки в Бородянці, а й за її межами.
Срібна хвиляста смуга символізує життєвий шлях, джерело життя, зокрема річку Здвиж та водні плеса Бородянки,
Срібний лелека в польоті символізує погляд в майбутнє, духовність, розвиток, з лет прогресивної думки, відродження та оновлення поколінь, захист, турботу про батьків та родину, гармонію у відносинах, добропорядність та чистоту помислів.
Срібний напис селища на картуші дано для швидкої асоціації з селищем Бородянка (назва є унікальною в Україні).
Дата 1190, срібного кольору (білого) — дата першої офіційної згадки про існування селища.
Рослинні елементи на картуші символізують рослинність та процвітання селища.
Кольори:
Червоний символізує: саме життя, мужність, велич, любов, великодушність, владу, волю.
Зелений символізує: надію, достаток, нові звершення, родючість земель, багатство краю, плідність прогресивних думок, молодість, енергію.
Білий (срібло) символізує: чистоту помислів, духовність, шляхетність, відвертість, невинність, доброту та інші чесноти.
Жовтий (золото) символізує: сонячне світло, могутність, багатство, знатність, справедливість.

Фото ескізу Герба смт Бородянка:
gerb

Комментировать