Герб, Прапор, Гімн Бородянського району. Історія створення.

Опубликовано 22.06.2017 в 15:44

Зі спогадів автора ескізу Герба та Прапора Бородянського району Ольги Угнівенко.

У 2003 році тодішній голова Бородянської районної ради Москаленко Петро Іванович задумав визначну подію – проведення конкурсу на кращий Герб, Прапор та Гімн Бородянського району. І почав її втілювати разом зі своїми колегами. Мені , також, було запропоновано взяти участь у конкурсі на кращий Герб та Прапор Бородянського району. Я погодилась.

Знаючи мої творчі здобутки у вокальних виступах Петро Іванович, також, запропонував мені озвучити Гімн Бородянського району, який буде обрано кращим за результатами оголошеного конкурсу. Я зраділа і потішилась визнанням моїх вокальних здібностей.

Не згадаю зараз достеменну послідовність проведення конкурсів по датам, але добре пам’ятаю сам процес підготовки до них.

Я працювала над Гербом та Прапором. Перечитала безліч літератури по геральдиці, яку можна було знайти на той час. Вивчила, як впливають символи на майбутнє господарів геральдичних знаків та людей, що нею користуються. Ознайомилася з енергетикою кольорів та впливом її на емоційний стан людини. Намагалася створити гармонійний ескіз, який би, від його споглядання, додавав силу, міць, радість, позитив; який би оберігав наших людей від усіляких негараздів; викликав найкращі почуття, бажання жити та творити на благо нашого народу. А також, щоб розкривав специфіку району в усіх напрямках. Оскільки працювала на той час завідуючою сектором контролю Бородянської райдержадміністрації, багато знала про район, особливості його історії та розвитку. Також, проживаючи в районі з 1982 року у сім’ї другого секретаря районкому партії, як кажуть «з перших уст» знала багато цікавих сторінок життя населення району.

На районний конкурс було представлено декілька ескізів гербів та прапорів, але кращим визнано мій.

Тож, я стала автором ескізу Герба та Прапора Бородянського району.

Зображення Герба та Прапора Бородянського району ухвалено рішенням 11 сесії Бородянської районної ради від 20.02.2004 №130-11-ХХІV “Про затвердження положення про зміст, опис та порядок використання Герба і Прапора Бородянського району”, затверджене Геральдичною палатою України та Інститутом історії України НАН України. В експертному висновку доктора і.н., професора, заслуженого діяча науки і техніки України Інституту історії України НАН України М.Ф.Дмитрієнко відмічено, що ескіз виконано на належному рівні з дотриманням законів геральдики, відтворений  оригінальний динамічний малюнок геральдичних фігур за допомогою вдалого поєднання обмеженої кількості геральдичних фарб, автор вдало побудував загальну композицію, розмістивши відповідні геральдичні комплекси досить доречно. Особливо хочу відмітити значний вклад у реєстрацію нашої символіки в Геральдичній палаті України та Інституті історії України НАН України заступника голови (на той час) Бородянської районної ради Світлани Олександрівни Коровнікової. В ті часи це була досить кропітка процедура з підготовкою значної кількості документів.

Повернуся до конкурсу Гімну Бородянського району.

Знаючи, що мені потрібно буде озвучувати майбутній районний Гімн, хотілося виконувати гарний твір, який співатимеш із задоволенням. Тому, я запропонувала своїй талановитій подрузі Оксані Шевченко взяти участь у цьому конкурсі, бо знала, що крім неї кращого гімну в районі не зможе написати ніхто.

Подумавши, Оксана, сказала:

— Я навіть не знаю, про що там писати, я не знаю особливостей нашого району.

— Я тобі підкажу, — сказала я – записуй.

Взявши папір та ручку, Оксана записувала мої речення про зміст та характеристику майбутнього гімну:

—         В Гімні повинно прозвучати, — диктувала я, — що ми територіально розташовані в Київській області, що ми поліський край. Ліси, поля – особливості нашої території. Ми — прадавня земля слов’ян, завжди стояли на обороні наших територій, особливим був партизанський рух у роки  ВВ війни. Треба згадати про Чорнобиль – сумну сторінку нашої історії. Повинен прозвучати птах лелека, символ поліського краю, я також на Прапорі та Гербі ставлю зображення цього птаха. Треба написати, що люди в нас дуже працьовиті: на теренах району завжди були склодувні цехи та деревообробні підприємства, що на полях завжди сіяли льон та картоплю (є знаменитий Інститут картоплярства) і т.ін. Текст Гімну повинен бути дуже позитивний та життєстверджуючий, без негативних слів. Повинен налаштовувати слухача на позитив, — продовжувала я, — музика повинна бути мелодійна, велична та красива, з красивими «верхами», і така, щоб одразу піднімала людей зі стільців.

—         Тепер хоч трохи ясніше, — відповіла Оксана і пішла творити.

Підготовка до конкурсу вже тривала, потрібно було не гаяти часу.

А час спливав: тиждень, два, місяць, та Оксана нічого мені не показувала. Я вже втрачала надію, бо термін подання творів на конкурс наближався. Але творчий пошук завжди потребує часу, я це розуміла і як могла підтримувала подругу морально. Її обдарована душа шліфувала та підбирала потрібні слова майбутнього шедевру.

І ось настав день, коли ми зустрілися з Оксаною знову:

—         Я написала текст, — сказала вона, — У мене, навіть, є вже мелодія приспіву, прочитай. — і протягнула мені папірець з написаним текстом.

Прочитавши, я заплакала: настільки вдало і точно передала Оксана всі мої висловлені побажання, підібрала такі гарні рими, епітети, словосполучення. Я ще раз і ще раз перечитувала текст, смакуючи кожне слово. Порадувала і мелодія приспіву. Браво! Я була щаслива, що співатиму на конкурсі, як і очікувала, неперевершений твір.

Згодом Оксана дописала всю чудову мелодію твору, і ми почали відшліфовувати демонстрацію Гімну на репетиціях: Оксана грала, я співала.

На конкурс кращого Гімну було представлено декілька творів та варіант, представлений нами, виборов перше місце.

Тож, автором Гімну Бородянського району стала Оксана Шевченко.

Текст і музика Гімну Бородянського району ухвалено рішенням 11 сесії Бородянської районної ради від 20.02.2004 №131-11-ХХІV “Про затвердження тексту і музики Гімну Бородянського району”.

Ми раділи з  подругою, що Бог допоміг нам у творчих пошуках, а поважне конкурсне жюрі високо оцінило представлені нами пропозиції Герба, Прапора та Гімну.

Згодом, я звернулася до свого талановитого аранжувальника Івана Давиденка, який зробив чудове аранжування Гімну. Запросивши вчителів Бородянської музичної школи до участі в озвученні твору, організувала його запис у студії звукозапису в м.Київ. Озвучення проводив відомий метр музичної справи Олег Ступка, з яким я записала два сольні аудіо диски. В один із них (диск «Портрет») включено і Гімн Бородянського району.

Не побоюся сказати, що наш районний Гімн на сьогодні є одним з найкращих творів такого формату в області та й в Україні.

Тож ми маємо дуже гарну районну символіку, яку треба знати та використовувати, бо вона додає сили, позитиву та натхнення, стоїть на сторожі мирної праці людей нашого краю.

22.06.2017

Комментировать